Τι είπαν τα παιδιά για το θέμα.

2.jpg (30324 bytes)

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 1998.

"Γράφω σ'έναν Αγγλο για την αναγκαιότητα επιστροφής μαρμάρων του Παρθενώνα στον τόπο τους."

Αγαπητέ Αγγλε είμαι μια μαθήτρια του 26ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά. Οπως θα ξέρεις κι εσύ ο Λόρδος Ελγκίν είχε πάρει πριν από χρόνια μερικά από τα στολίδια της πόλης μας. Μπορεί να μην θυμάσαι ή να μην ξέρεις πως τα πήρε πάντως εγώ θα σου το θυμήσω. Πήρε άδεια για να τα κάνει αντίγραφα κι εκείνος όμως τα έκλεψε σχεδόν όλα. Αυτός είναι και ο λόγος που σου γράφω. Αυτά τα στολίδια που βρίσκονται τώρα στο Βρεταννικό Μουσείο πρέπει να γυρίσουν σαν να λέμε στην πατρίδα τους εκεί που φτιάχτηκαν γιατί εδώ ανήκουν. Θα σας άρεσε να σας παίρναμε εμείς το Μπιγκ-Μπεν ή τον Αγιο Παύλο; Ετσι επειδή κι εμείς θέλουμε τα στολίδια μας πίσω σκέφτηκα μήπως μπορώ να σε ευαισθητοποιήσω λίγο μήπως μπορέσουμε να τα πάρουμε αυτά τα αγάλματα για να φτιαχτεί ξανά ο Παρθενώνας και γενικά η Ακρόπολη που με τόσο κόπο φτιάξαμε. Αυτά λοιπόν.

Γεια σου.

Αγάπη Φατσή.

8/2/1998 <<Γράμμα σε Αγγλο για την επιστροφή των μαρμάρων >>

Αγαπητέ φίλε. Είχαμε πάει μια μέρα με την δασκάλα μου και τους φίλους μου στην Ακρόπολη. Είδα ότι λείπουν πολλά κομμάτια από πολλούς ναούς. Η δασκάλα μου μας είπε ότι πολλά κομμάτια μας τα έχετε πάρει εσείς. Για φανταστείτε πόσο άσχημα θα ήταν να σας τα κλέβαμε εμείς. Θα σας άρεσε; Ε; Εμένα πάντως δεν μ'αρέσει καθόλου και γι'αυτό και θέλω να επιστρέψουν γιατί εδώ είναι η θέση τους κι όχι εκεί. Λοιπόν τι λέτε θα μας τα επιστρέψετε; Εγώ αν ήμουνα στην θέση σου θα τα επέστρεφα κι αν ήθελα να τα ξαναδώ θα ερχόμουν στην Ελλάδα. Να ξέρετε ότι εγώ περιμένω μια δικιά σας απάντηση.

Ρομπέρτο.

Μάγδα Κορμού 9/2/1998

Θέμα για έκθεση << Γράφω σ'έναν Αγγλο για την αναγκαιότητα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στον τόπο τους >>.

Αγαπητέ κύριε Σμιθ, Με λένε Μάγδα Κορμού και πηγαίνω στην Εκτη δημοτικού. Χθες οι δάσκαλοί μας μας έδειξαν σλάιντς με τον Παρθενώνα και την Ακρόπολη. Μάθαμε λοιπόν ότι τα χρόνια της κατοχής κάποιος λόρδος Ελγιν έσπασε τα μάρμαρα του Παρθενώνα και τα πήρε μαζί του στην Αγγλία. Σήμερα ξέρουμε όλοι, ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα βρίσκονται στο Βρεταννικό Μουσείο της Αγγλίας. Δεν είναι κρίμα τα μάρμαρα αυτά που δεν είναι δικά σας να βρίσκονται στην Αγγλία και όχι στην Ελλάδα; Γι'αυτό σας παρακαλούμε να μας δώσετε πίσω τα μάρμαρα του Παρθενώνα, γιατί είναι ελληνικά, και γιατί πρέπει να γυρίσουν στον φυσικό τους τόπο. Είναι αναγκαίο για μας τους Ελληνες που είναι η κληρονομιά μας, και για την Ελλάδα.

Με πολλή εκτίμηση, Μάγδα Κορμού.

8/2/98

Κύριοι, Είμαι ένα κορίτσι 10 ετών που αγαπώ την πατρίδα μου και όλους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο και εσάς και τη χώρα σας. Ομως κάτι που έχει συμβεί πριν από πολλά χρόνια το βρίσκω άδικο και με εξοργίζει σαν Ελληνίδα που είμαι. Ξέρετε πολύ καλά ότι διδαχτήκατε πολλά από την ιστορία μας και πολύ περισσότερο από τον πολιτισμό μας. Κάποιος πατριώτης σας όμως, έξυπνος διπλωμάτης, το όνομά του το ξέρετε πολύ καλά, Θωμάς Ελγιν, πήρε από την πατρίδα μας και κυρίως από τον Παρθενώνα πολλά γλυπτά και τα μετέφερε στη χώρα σας. Μία κόρη από τις Καρυάτιδες δεν βρίσκεται μαζί με τις υπόλοιπες, το άγαλμα του Διονύσου επίσης και τόσα άλλα. Και σας ερωτώ: Γιατί είστε υπερήφανοι εκθέτοντας αυτά τα αριστουργήματα στο Μουσείο σας; Εχετε να πείτε κάτι γι'αυτούς που τα έφτιαξαν και να καμαρώνετε για την τέχνη τους; Για το μόνο που μπορείτε να καμαρώνετε είναι η ομορφιά τους. Πολλά χρόνια τώρα προσπαθούμε να σας πείσουμε ότι τα γλυπτά αυτά πρέπει να ξαναγυρίσουν εδώ που είναι η πραγματική τους θέση. Πολλοί αγωνίστηκαν όπως η ακούραστη Μελίνα Μερκούρη που έφυγε από κοντά μας τόσο γρήγορα και δεν πρόλαβε να εκπληρώσει τον σκοπό που είχε βάλει στη ζωή της να επιστραφούν τα << Ελγίνεια μάρμαρα >>. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε εμείς οι νεώτεροι τον αγώνα. Διότι είναι ένας δίκαιος αγώνας. Τελειώνω με μια ακόμα ερώτηση: Θα θέλατε ποτέ να έρθει κάποιος από μας στο σπίτι σας και να αρπάξει ό,τι ομορφότερο έχετε; Πιστεύω πως η απάντησή σας θα είναι αρνητική. Και διερωτώμαι: Γιατί λοιπόν εσείς ήλθατε στο δικό μας σπίτι, γιατί σπίτι μας αισθανόμαστε και είναι η πατρίδα μας η Ελλάδα, και κάνατε αυτή την πράξη; Απαντήστε μου λοιπόν ειλικρινά και επιστρέψτε μας, όπως τα δικαιούμαστε άλλωστε, αυτά τα κομμάτια της ιστορίας μας. Σας ευχαριστώ που διαθέσατε λίγο από το χρόνο σας και ασχοληθήκατε με το γράμμα μιας μικρής στα χρόνια αλλά μεγάλης στην καρδιά Ελληνίδας.

5/2/98

Σωτήρης Παναγόπουλος

Γράφω σ'ένα Αγγλο για την αναγκαιότητα επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στον τόπο τους.

Η Ακρόπολη της Αθήνας είναι το μνημείο της Ελλάδας και το πιο ιερό για όλους τους Ελληνες. Οπως εσείς αν είναι το ιερό σας το Big Ben δεν θα θέλατε να σας κλέβαμε τίποτα από αυτόν. Ούτως ή άλλως όλα τα μάρμαρα που κλέψατε δεν είναι πολύτιμα στην Αγγλία παρά μόνο στην Ελλάδα, στην οποία φτιάχτηκαν. Ετσι σας ζητάμε να μας επιστρέψετε ό,τι πήρατε, από την Ακρόπολη.

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 1998
Γιώργος Μανωλόπουλος
Αγαπητέ κύριε παρακαλώ να επιστρέψετε στην πατρίδα μου τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Τα άρπαξε από την Ακρόπολη ο διπλωμάτης Θωμάς Ελγίνος, απογυμνώνοντας τον Παρθενώνα, το Ερέχθειο και το ναό της Απτέρου Νίκης από την πλαστική τους διακόσμηση. Τώρα αυτά που είχε φτιάξει ο Φειδίας βρίσκονται στο Βρεταννικό Μουσείο. Αγάλματα εξαιρετικής τέχνης που δεν είναι δικά σας βρίσκονται εκεί που δεν πρέπει. Η επιστροφή τους είναι απαραίτητη γιατί είναι κομμάτι της αρχαίας Ελλάδας. Εσείς σαν πολιτισμένοι άνθρωποι πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είναι σωστό να κρατάτε κάτι που δεν σας ανήκει. Δεν είναι τιμή για σας να έχετε στα μουσεία σας αγάλματα που δεν έχουν καμμια σχέση με την ιστορία σας και τον πολιτισμό σας αλλά είναι προϊόν λεηλασίας. Είναι ντροπή να εκμεταλλεύεστε την τέχνη των προγόνων μου.Πιστεύω ότι σύντομα θα λάβω την επιθυμητή απάντηση. Θα είναι πράγματι πολύ ωραίο με τους ολυμπιακούς αγώνες να έρθουν και τα μάρμαρα στο τόπο απ'όπου γεννήθηκαν. Οι ψυχές όλων μας θα φωτίσουν από το αρχαίο πνεύμα και θα νιώσουμε και πάλι περήφανοι που γεννηθήκαμε Ελληνες.

Βασίλης Καγίας

Γράφω σ'έναν Αγγλο για την αναγκαιότητα επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στον τόπο τους.

Αγαπητέ Αγγλε είναι αναγκαίο να μας επιστρέψετε τα μάρμαρα του Παρθενώνα γιατί για μας είναι ένα ιστορικό μνημείο που πηγαίνουν πολλοί άνθρωποι και το βλέπουν. Αυτά τα μάρμαρα του Παρθενώνα μας τα κλέψατε όταν είχαμε πόλεμο εναντίον των Γερμανών. Ετσι θέλουμε πάλι τα μάρμαρα, και αν εμείς κλέβαμε το Big Ben θα αντιδρούσατε άσχημα.

Για έναν Αγγλο.

11-2-98
Γιώργος Ζαρκαδούλας

Αγαπητοί Αγγλοι συμμαθητές μου στέλνω αυτή την επιστολή για να σας εξηγήσω γιατί πρέπει να πάρουμε τις Καρυάτιδες και τα άλλα μέρη της Ακρόπολης πίσω εκεί όπου ανήκουν. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να μας τα δώσετε και αυτούς σας τους εξηγώ παρακάτω.
Η Ακρόπολη για μας αλλά και για όλους τους Ελληνες είναι ένα ιστορικό σύμβολο από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα. Παλαιά από τους πρώτους Ελληνες η Ακρόπολη ήταν το σύμβολο των Ελλήνων. Εσάς είναι το Big Ben άμα κάποιος άλλος λαός σας το έπαιρνε τι θα κάνατε γι'αυτό σας λέω φίλοι μου Αγγλοι συμμαθητές ότι η Ακρόπολη είναι κάτι το ξεχωριστό για μας. Γι'αυτό το λόγο σας παρακαλούμε όλοι οι Ελληνες ότι πρέπει όλα τα μάρμαρα της Ακρόπολης να γυρίσουν στη μάνα γη τους την Ελλάδα.

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 1998

<< Γράφω σ'έναν Αγγλο για την αναγκαιότητα επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στον τόπο τους >>

Αγαπητέ μου φίλε,
γεια σου. Είμαι ένα κορίτσι από την Ελλάδα και σου γράφω αυτό το γράμμα με σκοπό να σου θυμίσω ότι έχεις πάρει κάτι δικό μας. Φυσικά όχι εσύ αλλά ο λόρδος Ελγιν. Κάθε χώρα έχει το δικό της σύμβολο όπως π.χ. η Γαλλία τον πύργο του Αϊφελ, κ.α.
Ετσι κι εμείς έχουμε ένα σύμβολο. Η Ελλάδα έχει ένα σύμβολο την Ακρόπολη. Που μέσα στην Ακρόπολη βρίσκεται ο Παρθενώνας. Ο λόρδος Ελγιν πήρε την πρωτοβουλία να αντιγράψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα αλλά δυστυχώς αντί να τα αντιγράψει τα πήρε!
Αυτό ήταν ένα συγκλονιστικό νέο για τους Ελληνες.
Πολλές φορές σκέφτομαι ότι αφού είμαστε και οι δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να είμαστε αγαπημένοι και να μη κλέβουμε ο ένας τον άλλο. Γιατί και σε μας είναι πολύ εύκολο να κλέψουμε από σας το Μπιγκ Μπεν το δύσκολο είναι να κάνουμε ειρήνη και να'μαστε για πάντα συμφιλιωμένοι. Να'μαστε μια οικογένεια!
Λοιπόν θα μας δώσετε τα μάρμαρα του Παρθενώνα πίσω;

Με πολύ εκτίμηση
Σταυρούλα Μαρδάκη

Προς τη Βασίλισσα                 9/2/98
της Αγγλίας Ελισάβετ,
τη Βρετανική Κυβέρνηση,
το Αγγλικό Κοινοβούλιο
και όλους τους Άγγλους.

    Γεια σας,

    Είμαι μια Ελληνίδα μαθήτρια της Δ΄ δημοτικού και σας γράφω για να σας παρακαλέσω ευγενικά για την πασίγνωστη υπόθεση της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα που βρίσκονται παράνομα στην κατοχή σας. Μερικοί τα μάρμαρα αυτά τα λένε Ελγίνεια, το σωστό όμως είναι Παρθενώνα.
    Ο λόρδος ΄Ελγιν επί της Τουρκοκρατίας θέλησε να αντιγράψει τα αξιοθαύμαστα αυτά μάρμαρα και φυσικά δεν τα κατάφερε. Εκεί έγινε η μεγάλη καταστροφή! Τα κατέβασε και τα ΕΚΛΕΨΕ, αφού τα κατέστρεψε κόβοντάς τα.
    Εγώ σαν Ελληνίδα ζητώ τα μάρμαρα αυτά να γυρίσουν πίσω στον τόπο όπου δημιουργήθηκαν και απαιτώ, όπως όλοι οι Έλληνες, να βρίσκονται στο Ελληνικό μουσείο και όχι στο Βρετανικό. Γιατί ανήκουν εκεί που τα δημιούργησε ο Φειδίας πριν από 2.500 χρόνια και τα τοποθέτησε στον Παρθενώνα στην Αθήνα, ένα δείγμα αξεπέραστης τέχνης. Η αρχαία Ελληνική τέχνη βέβαια ανήκει σε όλους τους ανθρώπους, άλλα για να τη θαυμάζουν στο τόπο όπου γεννήθηκε. Έχω μάθει ότι οι Άγγλοι λένε πως δεν μπορούμε να το φροντίσουμε, όμως οι απόγονοι του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Δημόκριτου, του Περικλή, του Φειδία του Ικτίνου, του Καλλικράτη, ανθρώπων που έβαλαν τις βάσεις του σημερινού πολιτισμού, και έφτιαξαν τέτοια λαμπρά δείγματα της τέχνης, ξέρουν τον τρόπο να τα φροντίσουν γιατί τα αγαπούν.
    Είμαι σίγουρη, και είναι ανάγκη να γυρίσουν στην Αθήνα τα Παρθενώνα μάρμαρα. Θεωρώ υποχρέωση και φόρο τιμής στη Μελίνα Μερκούρη που ξεκίνησε αυτό το σπουδαίο αγώνα , να ενώσω κι εγώ τη φωνή μου μαζί με χιλιάδες άλλες. Το χρωστάμε στην "τελευταία Ελληνίδα Θεά" όπως έγραψε για τη Μελίνα ο διεθνής τύπος όταν πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια.

                                    Ευχαριστώ
                                Ελένη Γκίλα.

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ

    Δεν είναι τυχαίο που ονομάστηκε έτσι η εποχή του Περικλή.
Ήταν άνθρωποι σοφοί με μεγάλη δημιουργικότητα. Φτιάξανε πράγματα ανεκτίμητης αξίας και θαυμασμού. Ένα από αυτά τα έργα είναι ο Παρθενώνας. Γνωστός και ξακουστός σ΄ όλο τον κόσμο.. Πολλοί τον είδαν και τον ζήλεψαν και μας πήραν πράγματα που μας ανήκουν. Ένα από αυτά είναι τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Χρόνια προσπαθούμε να τα φέρουμε στην αρχική τους θέση. Γι΄ αυτό πήραμε την απόφαση εμείς τα παιδιά της Τετάρτης δημοτικού, να αγγίξουμε τις καρδιές των ανθρώπων και να μας στείλουν πίσω τα μάρμαρα αυτά που μας ανήκουν.
    Εγώ η Δαμιγου Ευαγγελία ένα από τα παιδιά της Τετάρτης τάξης, σας παρακαλώ όταν λάβετε τα γράμματά μας, να μην λησμονήσετε και να τα διαβάσετε.

                                    Δαμιγου Ευαγγελία


Εγώ νομίζω πως αυτά τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν γιατί εδώ γεννήθηκαν και εδώ θα παραμείνουν. Ας πούμε, δεν θα φαινότανε ωραίο να κλέβαμε εμείς το Big-Ben. Αυτό έχετε κάνει εσείς τώρα. Γι΄ αυτό σκεφτείτε λίγο αυτά που έχετε κάνει. Γιατί αυτά τα μάρμαρα ανήκουν στην Ελλάδα και θα ανήκουν. Και πια δεν θα λέγονται Ελγίνεια μάρμαρα όπως ονομάζονται τώρα.
                                Κατερίνα Τσάκαλου.


                Πειραιάς 7 Φεβρουάριου 1998
Αγαπητέ συμμαθητή μου

Πηγαίνω στην Τετάρτη τάξη και σου γράφω αυτό το γράμμα για να σου θυμίσω κάτι πολύ σημαντικό που έπρεπε να είναι εδώ στην Ελλάδα και είναι στην Αγγλία. Τα "Παρθενώνα μάρμαρα".
    Θα σου γράφω λίγα λόγια μόνο για την Ιστορία των μνημείων της Ακρόπολης. Όταν οι Αθηναίοι θέλησαν να στολίσουν την Ακρόπολη ο επικεφαλής τους ήταν ο Φειδίας ο οποίος κατασκεύασε ένα χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς. Αυτό το άγαλμα τοποθετήθηκε μέσα στον Παρθενώνα ένα από τα λαμπρά κτίρια έργο του Ικτίνου και τον Καλλικράτη. Όμως στην Ακρόπολη χτίστηκαν και το Ερεχθείο, τα Προπύλαια και ο ναός της Αθηνάς Νίκης και της Απτέρου Νίκης. Όλα αυτά τα έργα οικοδομήθηκαν το 5ο αιώνα πΧ.
    Αυτά τα έργα είναι της "Κλασσικής εποχής" και γι’ αυτό Θεωρούνται τέλεια και μεγαλοπρεπή. Αυτά τα έργα με λαμπρότερο τον Παρθενώνα με τις μετόπες, τις ζωοφόρους και τα αετώματα με σκηνές της Κενταυρομαχίας, της "Πομπής των Παναθήναιων" και τη γέννηση της Θεάς Αθηνάς. Ο Παρθενώνας ήταν και είναι το μόνο κτίριο που είναι φτιαγμένο από ντόπιο μάρμαρο.
    Από εδώ και πέρα όμως αρχίζουν τα δυσάρεστα. Το 1800 ο Άγγλος πρεσβευτής λόρδος Έλγιν ήρθε στην Ελλάδα είδε τα μάρμαρα του Παρθενώνα και εντυπωσιάστηκε. Τότε πήγε στους Τούρκους και πήρε την άδεια να τα αντιγράψει αλλά αυτός με Αγγλικό συνεργείο τα κατέβασε και τα έκλεψε. Νόμιζε ότι αν τα πήγαινε στην Αγγλία θα του έδιναν κι άλλα προνόμια στη χώρα του. Στην διαδρομή για την Αγγλία τα μάρμαρα έπαθαν μεγάλες καταστροφές. Όταν έφθασαν στην Αγγλία τα έβαλαν σε μικρά υπόγεια και εκεί έπαθαν μεγάλες καταστροφές. Μετά από πολλά χρόνια τα πήγαν στο Βρετανικό Μουσείο.
    Μετά την πράξη αυτή του Έλγιν οι Έλληνες νιώθουν τώρα σαν να έχασαν την μισή τους περιουσία και έτσι είναι.
    Οι Έλληνες απαιτούν να έρθουν αυτά τα μάρμαρα πίσω και στεναχωριούνται πολύ.
Κάτι άλλο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι αυτά τα μάρμαρα είναι δικά μας Ελληνικά. Πολλοί από τους Έλληνες που έχουν την οικονομική άνεση να έρθουν στην Αγγλία πήγαν στο Βρετανικό Μουσείο και τα είδαν. Δεν ένιωσαν όμως τόσο ευχάριστα, μπορεί αυτοί να τα είδαν αλλά άλλοι δεν τα είδαν.
    Θέλω ακόμα να μου πείτε αν συμφωνείτε με την πράξη αυτή του Έλγιν. Συμφωνείτε με τι; Να βρίσκονται τα μάρμαρα αυτά στο Λονδίνο ή στον Παρθενώνα.
    Εσείς πώς θα νιώθατε αν ένα από τα μνημεία σας δεν ήταν στη χώρα σας. Θα νιώθατε έτσι όπως νιώθουμε κι εμείς στεναχώρια και λύπη. Γι’ αυτό να είσαι σίγουρος.    
    Εύχομαι μια μέρα τα μάρμαρα να γυρίσουν στον τόπο τους.

                                Φιλικά
    Να είσαι πάντα  καλά

Ζέφη    Καλλινίκου

Ελένη Ψαρρή
Δ΄ τάξη
    " Γράφω για την αναγκαιότητα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στον τόπο τους."

    Απ’ ότι ξέρουμε όλοι μας, ένας από τους Άγγλους ο Έλγιν έκλεψε τα μάρμαρα όλων των Ελλήνων. Παρ’ όλα αυτά ο Άγγλος έκλεψε ο Έλγιν ονομάστηκαν Ελγίνεια μάρμαρα. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να στείλουμε αυτές τις εκθέσεις για να πάρουμε πίσω αυτά τα μάρμαρα του Παρθενώνα και είμαι σίγουρη πως αν ερχότανε ένας Έλληνας και κατέβαζε το ρολόι του Big Ben τον ίδιο πόνο θα είχατε και εσείς. Μερικά απ’ τα μάρμαρα που μας έκλεψε έχουν χαθεί λόγω μεταφοράς ή όταν τα κατέβαζαν. Γι’ αυτό θέλουμε πίσω τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.


Γράφω σ’ έναν Άγγλο για την αναγκαιότητα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στον τόπο τους.


    Αγαπητέ Τόμας το όνομά μου είναι Αλέξανδρος και παίρνω το θάρρος να σου γράψω μερικά πράγματα σχετικά με τα "Ελγίνεια Μάρμαρα".
Η Ελλάδα όπως και η χώρα σου έχουν ιστορικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς που χαρακτηρίζουν την ιστορία και τον πολιτισμό τους.
    Σε μια επίσκεψη μου στον Ναό του Παρθενώνα και στην Ακρόπολη έμαθα ότι ένας παλιός Άγγλος διπλωμάτης που το όνομά του ήταν Έλγιν έκλεψε πολύτιμα μάραμα αγάλματα και άλλα είδη τεράστιας ιστορικής και πολιτιστικής αξίας από εκεί και αργότερα τα πούλησε στο Αγγλικό Κράτος. Παρόλο που έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια και παρ’ όλες τις προσπάθειες των Ελληνικών κυβερνήσεων ουδέποτε το αγγλικό κράτος επέστρεψε στην Ελλάδα τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Επειδή πιστεύω ότι εμείς τα παιδιά έχουμε πολλές φορές περισσότερη ευαισθησία από τους μεγάλους σε παρακαλώ πολύ εσύ και οι φίλοι σου να συμπαρασταθείτε σε μένα και σ’ όλα τα ελληνόπουλα που θα θέλαμε πάρα πολύ να πιέσετε τους μεγαλύτερους και κυρίους την κυβέρνησή σας να επιστρέψετε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς εκεί που ανήκουν στην χώρα που τους γέννησε στη χώρα που μένουμε και αγαπάμε τη γλυκιά μας Ελλάδα.

                                    Σε χαιρετώ
                                ένα από τα χιλιάδες ελληνόπουλα
                                που περιμένουν την επιστροφή
                                των μαρμάρων.
                                Με εκτίμηση
                                Αλεξανδρής Αλέξανδρος

Αγαπητέ μου φίλε γεια σου.

Σκέφτηκα να σου γράψω αυτό το γράμμα, γιατί πιστεύω ότι όλοι οι λαοί θα πρέπει να ζουν με ειρήνη και ευτυχία. Να είναι αδελφωμένοι και οι διαφορές τους να λύνονται με συζήτηση και συμφωνία.
    Ζω στην Ελλάδα και είμαι περήφανη γι’ αυτό. Η πατρίδα μου έχει πολύ ένδοξη ιστορία που προξενεί κατάπληξη και θαυμασμό σε όλους τους λαούς του κόσμου.
    Η ένδοξη ιστορική μας διαδρομή μας δημιουργεί πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις. Πρώτη μας υποχρέωση είναι να διατηρήσουμε την λαμπρή εθνική μας κληρονομιά.
    Την Ακρόπολη των Αθηνών επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο.
Έρχονται για να θαυμάσουν τον Παρθενώνα που χτίστηκε με σχέδια του Ικτίνου και του Καλλικράτη. Το Ερεχθείο, το ναό της Αθηνάς Νίκης, τις Καρυάτιδες και όλα τα άλλα γλυπτά μικρά και μεγάλα που υπάρχουν στα μουσεία της πατρίδας μας.
    Όμως ο λόρδος ΄Ελγιν από την Αγγλία αφαίρεσε τα περισσότερα γλυπτά του Παρθενώνα έναν κίονα και μια καρυάτιδα του Ερεχθείου και τα μετέφερε στο Λονδίνο στο Αρχαιολογικό Μουσείο το 1801. Τα γλυπτά αυτά είναι γνωστά με το όνομα "Ελγίνεια Μάρμαρα".
    Την πράξη του αυτή την καταδίκασαν χιλιάδες σπουδαίοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών σε όλο τον κόσμο.
    Πιστεύω ότι είναι άδικο να βρίσκονται τα Ελγίνεια σε μια άλλη χώρα. Ανήκουν στην Ελλάδα και πρέπει να επιστραφούν σ’ αυτήν.
Γι’ αυτό κι εμείς τα ζητάμε πίσω. Είναι χρέος όλων μας να φροντίσουμε γι’ αυτό.
Όλα αυτά τα υπέροχα αριστουργήματα των προγόνων μας πρέπει να βρίσκονται στο χώρο της Ακρόπολης που ανήκουν.

                        Αυγερίκου Ηλιάνα

Γράφω σε έναν Άγγλο για την αναγκαιότητα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στον τόπο τους.
        Γεια σας.
    Είμαι μια μικρή ελληνίδα που πηγαίνω στην τετάρτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Με την τάξη μου πριν λίγες μέρες επισκεφτήκαμε την Ακρόπολη και θαυμάσαμε τα αριστουργήματα της κλασσικής εποχής που υπάρχουν στους ναούς και στο μουσείο της Ακρόπολης. Στεναχωρήθηκα όμως όταν έμαθα ότι πολλά από τα κομμάτια που λείπουν από την ζωφόρο του Παρθενώνα βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.
    Εγώ νομίζω πως δεν είναι δίκαιο, να χαίρονται άλλοι τα έργα των προγόνων μας. Θα έπρεπε να βρίσκονται στον τόπο που δημιουργήθηκαν.
    Νομίζω ότι κανένα κράτος δεν θα χαιρόταν άμα του έκλεβαν κομμάτια από τον πολιτισμό του. Γι’ αυτό θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μας επιστρέψετε τα Παρθενώνα μάρμαρα.

    Όνομα : Βικωρία Κουμελά.

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 1998

"Γράφω σ’ έναν Άγγλο για την αναγκαιότητα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στον τόπο τους".

    Αγαπητέ κύριε υπουργέ σας γράφω αυτό το γράμμα για να πω για τα μάρμαρα του Παρθενώνα που αυτή την στιγμή βρίσκονται στο Βρετανικό μουσείο της Αγγλίας.
    Όλη η Ελλάδα ζητά τα μάρμαρα του ΠΑρθενώνα. Αυτά τα μάρμαρα για τους Έλληνες είναι πολύ ιερά. Όπως εσείς έχετε το Big Ben για ιερό αντικείμενο.
    Ελπίζω να μας τα δώσετε πίσω να ησυχάσουμε οι Έλληνες και να τελειώσει το έργο του Παρθενώνα.
       
                    Ελένη Πανταζοπούλου


Πίσω στην κεντρική σελίδα

 

   

Copyright © 1996-2006 by Dimitris M PsorasAll rights reserved.
Every duplication going beyond proxy caching needs an explicitly written permission.
Additionally all material submitted is our property and it can not be withdrawn
.
All the "Pedia" web designed and published by Dimitris M Psoras