ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ;

1. Γιατί στην Αθήνα βρίσκεται το Μνημείο, εκεί δηλαδή που ανήκουν τα Μάρμαρα και αυτό είναι ο Παρθενώνας.

2. Γιατί στην Αθήνα, τα Μάρμαρα θα εκτεθούν κοντά στον Παρθενώνα και σε οπτική επαφή με αυτόν, έτσι που ο επισκέπτης θα σχηματίσει μια εικόνα του Μνημείου σαν ολότητα.

3. Γιατί συνιστούν ένα αχώριστο μέρος του μνημείου σύμβολο του αρχαίου Ελληνικού κλασικού πολιτισμού, τη στιγμή της ακμής του. Με την επιστροφή των Μαρμάρων, η ενότητα της διακόσμησης και η αρχιτεκτονική συνοχή θα αποκατασταθούν.

4. Γιατί η αποκατάσταση του Παρθενώνα, ο οποίος είναι το έμβλημα της UNESCO, αποτελεί υποχρέωση των Βρετανών, όχι μόνο απέναντι στους Έλληνες, αλλά επίσης απέναντι στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Στην Ακρόπολη βρίσκεται σε εξέλιξη το κορυφαίο ελληνικό αναστηλωτικό πρόγραμμα , το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά παγκοσμίως. Αυτό το πρόγραμμα πραγματοποιείται στη βάση της έρευνας, που υφίσταται διεθνή κριτική, μέσα από τις επιστημονικές συναντήσεις και έρχεται σε αντίθεση με το γράμμα του νόμου και την επιστημονική ηθική. Οι εργασίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί στο Ερεχθείο, συνεχίζονται στον Παρθενώνα και στα Προπύλαια και πρόκειται να ξεκινήσουν στο ναό της Αθηνάς Νίκης. Σήμερα οι εργασίες στον Παρθενώνα σκοπεύουν βασικά να αποκαταστήσουν: · τη δομική συντήρηση · την επιφανειακή διατήρηση · το μεγαλύτερο βαθμό προστασίας των γλυπτών · τη διόρθωση του μέρους των μαρμάρων, που προηγουμένως έχουν αποκατασταθεί · τη συμπληρωματική αποκατάσταση συγκεκριμένων κομματιών, βασικά χρησιμοποιώντας κομμάτια από τα υπάρχοντα που βρίσκονται ακόμη στο έδαφος και ανήκουν στο Μνημείο. Το αναστηλωτικό πρόγραμμα, που αποτελεί εμπροσθοφυλακή της επιστημονικής αναζήτησης, δείχνει με τον πιο ουσιώδη τρόπο, τις δραματικές επιπτώσεις του ακρωτηριασμού του Μνημείου από τον ΄Ελγιν και τους συνεργάτες του.

Πίσω στην κεντρική σελίδα

 

   

Copyright © 1996-2006 by Dimitris M PsorasAll rights reserved.
Every duplication going beyond proxy caching needs an explicitly written permission.
Additionally all material submitted is our property and it can not be withdrawn
.
All the "Pedia" web designed and published by Dimitris M Psoras